Kérlek támogass minket. Köszönjük.

Adószám: 18656008-1-42
Számlaszám: 10404405-50526782-83541008

2015.12.08 13:20 - Álomkép Egyesület

Gyakran ismételt kérdések

Mi az autizmus?

Az autizmus szociális, kommunikációs, kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Habár nincs két egyforma autisztikus ember, jellemző, hogy esetenként bizonyos mozdulatokat ismételgetnek, különféle rituáléik vannak, érzékelési zavaroktól szenvednek, szeretnek elveszni a részletekben. A szociális beilleszkedésben és a kommunikáció terén mutatkozó hátrányuk jelentős.

Mi az autizmus oka?

A jelenleg elfogadott teória, hogy az autizmust genetikai és környezeti hatások egy bizonyos kombinációja okozhatja, azonban erre a kérdésre minden kétséget kizáróan bizonyított válasz a mai napig nincs.

Melyek az autizmus korai jelei, tünetei?

A kép a jellegzetes tüneteket mutatja, míg az alábbi linken elérhető egy, már 18 – 24 hónapos kortól elvégezhető teszt, amely eredményével pontosabb, személyre szabott információt kaphatunk. Amennyiben indokoltnak érzi, mihamarabb keressen fel szakembert.

Kihez fordulhat?

Országos szinten autizmus irányában az alábbi Alapítványok végeznek speciális vizsgálatot:

Autizmus Alapítvány
1089 Budapest, Delej u. 24.,
tel.:06-1/210-4364
e-mail: autizmus@autizmus.hu

Vadaskert Alapítvány
1021 Budapest, Lipótmezei út 1-5.,
tel.: 06-1/392-1400
e-mail: info@vadasnet.hu

Nemzetközi Cseperedő Alapítvány
1136 Budapest, Tátra u. 28.
tel.: 06-30/254-6602, 06-70/773-8568
e-mail: info.cseperedo@gmail.com

A Budapesti Korai Fejlesztő, illetve a Bethesda Kids általános vizsgálatot végez.

Helyi szinten a korai fejlesztő központokban kérhető segítség.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermek állapotának pontos felmérése, a konkrét probléma kiderítése hosszú folyamatot is igénybe vehet, de biztosan nem egy alkalom!

Hogyan működik az ellátási rendszer?

A korai fejlesztőkben nemcsak diagnosztikai vizsgálatokat végeznek. Lehetőség van gyógypedagógiai-és mozgásfejlesztésre, különböző terápiás eljárások igénybevételére, vagy akár csak tanács kérésére. A szolgáltatások pontos listája az adott korai fejlesztő honlapján elérhető.

Lehetőség van magán úton megkeresni ezen intézményeket, és úgy kérni foglalkozásokat, amely esetben az órákért díjazást kell fizetni.

Azonban ha a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hivatalos diagnózisa alapján sajátos nevelési igényűnek minősíti a gyermeket, illetve erről a szakorvosi igazolás kiállításra kerül, úgy a kiválasztott korai fejlesztőben történő foglalkozások – a gyermek oktatási intézménybe kerüléséig – ingyenes. Fontos megjegyezni, hogy a Szakszolgálat – a szakemberek létszámhiány miatti túlterheltsége miatt – nagyon hosszú várakozási idővel tud csak dolgozni.

Az órák száma jogszabályban meghatározott (15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet), de hasznos a fejlesztést végzőkkel történő megbeszélés után, a gyermek érdekeit szem előtt tartva megállapítani a pontos óraszámot.

Egy óra/foglalkozás 35 és 135 perc közötti időtartam lehet, általában 45 perc.

 


Alapinformációk

Kategóriák

Autizmus

Életmód

Oktatás

Támogatóink